Pozsony? Nehéz, de jó maraton - mondja a legendás magyar futó.


Lefutott már majdnem 100 maratont - ebõl kettõt az olimpián, továbbiakat a világ- és európa bajnokságokon. Lefutotta a klasszikus maratonokat is Bostonban, Tokióban, Berlinben vagy Athénban. Párizsban és Hamburgban nyert, Berlinben nemzeti rekordot állított fel, amelyet a mai napig nem döntöttek meg. Földing-Nagy Judit magyar futólegenda. 47 évesen még mindig versenyez és ezen kívül segíti a Gyõr-Lipót verseny szervezését. A népszerû verseny, amely a szlovák futók körében is rendkívüli kedvelt, most vasárnap kerül megrendezésre. 

Behame.sk: Ezen a hétvégén kerül megrendezésre a 4.Gyõr- Lipót futóverseny. Mi adta a verseny ötletét?

Judit: Az évek óta népszerû télvégi Pécs-Harkány futóverseny adta az ötletet. Szerettünk volna itt is egy egyirányú, szép helyre beérkezõ futóversenyt. Így kerestük fel a Lipóti Termálfürdõ vezetõjét, aki támogatta az ötletet. Szeretnénk megismertetni a Szigetköz településeit, ezt a vidéket a futókkal. Egy népszerû futóversenyt szeretnénk, ahova szivesen térnek vissza a sportlók.

Behame.sk: Mit szeretnének a jövõben kínálni a futóknak?

Judit: Negyedik alkalommal rendezzük a versenyt, szeretnénk évrõl-évre fejleszteni. A verseny a kerékpárúton zajlik, ami biztonságos. A pálya sík, jó tempót lehet futni. A Gyõr-Lipót futóverseny a Spar Budapest Maraton felkészülési versenye, edzéstervben ajánlják a futóknak. Egyben egy kellemes családi program a verseny után eltölteni a délutánt a fürdõben. Érdemes pár napot eltölteni nálunk, az idén Gyõrben július 19-21 a Gyõri Legendák Napja - IX. Gyõri Fröccsnapok várják a Széchényi térre kilátogatókat. Lipóton július 19-20 Lipóti Kenyér és Halfesztivált rendezik

Behame.sk: Mennyi futó állt rajthoz Szlovákiából az elõzõ években?

Judit: Már az elsõ alkalommal is jöttek Szlovákiából, tavaly már a szlovák nyelvû népszerûsítésnek köszönhetõen Csehországból és Lengyelországból is érkeztek hozzánk.

Behame.sk: Mik a trendek ma Magyarországon, nõ a hobbi futók száma?

Judit: Sokan futnak, kocognak az egészségükért. Egyre többen tûznek ki célokat, indulnak versenyeken. A nagy cél a maraton teljesítése, utána a hosszabb távok jelentik a kihivásokat. Rendkívül népszerûek a váltófutások, pl. a Balaton körüli, vagy a budapesti maraton (ekiden) váltó.

Behame.sk: A gyõri Futóbarátok klubnak hány tagja van?

Judit: A Futóbarátok Egyesületet 4 éve hoztuk létre az 5 éve mûködõ Nike Futóklub tagjainak. Heti 2-3 közös futásunk van. Alkalmanként 15-50 fõ látogatja az edzéseket. Több, mint 70 tagunk van. Különbözõ versenyen képviseljük az egyesületet.A rövidebb 4 km-es távoktól egészen a 200 km-es ultratávokig ott vannak futóink

Behame.sk: Mi volt nehezebb az Ön számára, maratont futni az olimpián vagy világbajnokságon, vagy egy futóversenyt megrendezni?

Judit: Élversenyzõként 20 évig napi két edzéssel, edzõtáborokkal készültem a versenyekre. Mind az öt földrészen jártam versenyzõként 2 olimpián 5 világ- és 4 Európabajnokságon szerepeltem. Tavaly 47 évesen a 100 km-t is kipróbáltam európabajnoki bronzérmet szereztem. Mind a mai napig ott vagyok, most már kisebb versenyeken. Az ott szerzett tapasztalataimat fel tudom használni a saját versenyünkön. Örömet okoz, hogy a barátaim, a régi futótársaim, a futóink eljönnek, lefutják a távot és jól érzik magukat nálunk.

Behame.sk: Karriere során már számtalan versenyen indult. Melyik maraton tetszik Önnek a legjobban és miért?

Judit: 93 maratont teljesítettem az elmúlt 26 évben. Sok kedvencem van. Párizsban 9 alkalommal szerepeltem 1995-ben megnyertem, nagyon szeretem, a pálya az összes híres épületet, helyet érinti. Csodálatos helyeken futhattam a Jungfrau Maratonon, Plitvice Maratonon. Ott lehettem a klasszikus Athén Maratonon, Tokióban, Bostonban, az orlandói Disneyben, Hamburgban. Splítben az Európabajnokságon 5 helyen értem célba, Sydneyben az olimpián nagyon jó eredményt értem el, Berlinben a magyar csúcsot futottam.. Hazai pályán 1998-ban Budapesten az Európabajnokságon indultam. Budapesten, ha tehetem ott vagyok, Pozsonyban háromszor álltam rajthoz, nehéz, de jó verseny. 

Behame.sk: A 1996 Berlini maratonon futott 2:28:50 ideje jelenleg is országos csúcs. Mit
gondol, mikor dõl meg ez a rekord?

Judit: Most nincs olyan magyar nõi futó, aki a közelében lenne a 2:30-nak. 17 éves a rekord, a 20 évet biztosan megéri.

Behame.sk: Még mik a futó céljai?

Judit: Minden nap futok. Ebben az évben már 3 maratont teljesítettem. Szeretnék 100 maratonig eljutni. Amíg jólesik indulok versenyeken. Az életem része, nem szeretném abbahagyni a futást.A futóklubos futótársak és a családom is motivál hogy tovább készüljek.

Eredti cikk: http://www.behame.sk/index.php?src=rozhovory%2Fbratislava-tazky-ale-dobry-maraton-vravi-madarska-legenda
A fordítást köszönjük Vass Timinek